Vlaams-Brabant

Ligging
De site bevindt zich in Elewijt, deelgemeente van Zemst langsheen de Vekestraat.

Opdrachtgever/bouwheer
OCMW Zemst

Ontwerper
ir. Architect Rob Mols, Leuven

Aannemer
Floré Bouwbedrijf, Melsele

Voorstelling
Op de site worden 12 nieuwbouw woonentiteiten voor verhuur gerealiseerd: 6 gelijkvloerse seniorenflats en 6 sociale wooneenheden op de etage. De centrale doorsteek met rustplek en de gemeenschappelijke teruggetrokken inkompartijen zorgen ervoor dat het langwerpig bouwvolume niet monumentaal overkomt. Ook het gevariëerde dakvolume, een vertaling van het programma, zorgt voor een schaalverkleining. Binnen dit schema beschikt elke wooneenheid over zijn eigen voordeur.

De 6 seniorenwoningen worden allen op het gelijkvloers gesitueerd, voor een maximale toegankelijkheid. Het zijn patiowoningen, met een sterk contact met het achterliggende park : een tweede inkom via de tuin en een ruim venster in de keuken, zorgt ervoor dat dit geen "achterkant" wordt, maar net een heel dynamische zijde van het park. De tuinmuur wordt plaatselijk opengewerkt door middel van een claustra. De seniorenwoningen zijn doorzonwoningen, waarbij de leefruimte zich opent over de volle breedte op de zuid georiënteerde tuin. De buitenruimtes van de seniorenwoning en de bovenliggende flats zijn naast elkaar geschakeld, wat zorgt voor minder inkijk. Buitenbergingen tussen de terrassen van de flats op de etage, zorgen voor de nodige onderlinge privacy.  

De 6 woningen op de etage hebben allen hun eigen voordeur. De inkomzones zijn steeds gegroepeerd, wat informele contacten bevordert. Het zijn eveneens doorzonwoningen, met aan de zuidzijde een ruim dakterras, met vrij zicht op het buurtpark. De hellende daken zijn voelbaar in de leefruimtes, en geven de compacte woningen toch een groot ruimtelijk gevoel. 

Er worden 18 parkeerplaatsen ingericht voor de 12 wooneenheden. De rolstoeltoegankelijke seniorenwoningen hebben aangepaste parkeerplaatsen, zo dicht mogelijk bij hun respectievelijke voordeur. Op beide uiteindes van het perceel worden de overige parkeerplaatsen ingericht. Het nieuwe park staat ten dienste van de ruimere omgeving. De bouwdiepte van het nieuwe gebouw is daarom beperkt tot 12,60m om de al smalle tuinzone alle kansen te geven.
Er worden diverse zones aangelegd om te spelen, vertoeven en te rusten. De nieuwe brug, strategisch geplaatst in het verlengde van de doorsteek doorheen het gebouw, takt precies aan waar de bestaande brug landt.
De groenzones grenzend aan de Vekestraat hebben een uitnodigende onthaalfunctie : door het gebruik van autochtoon plantgoed wordt (bio)divers leven getoond én aangetrokken. 

 

website 3D renders beeld achteraan update salerno 45 20160930

Pater Damiaanstraat 5 - 3130 Betekom - tel. +32 16 441940 - info@vlaanderenbouwt.be  - www.vlaanderenbouwt.be-