Openbare gebouwen - Huurwoningen

OFFICIELE OPENING 21 februari 2019 van een hedendaags en duurzaam (BEN-gebouw) woonproject  op de hoek van de Vekestraat en Witloofstraat in Zemst-Elewijt

Technisch is het een vooruitstrevend project. Er werd resoluut gekozen voor een BEN-gebouw. Deze woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd, verbruiken weinig energie én halen hun energie uit hernieuwbare bronnen. Bijkomend is er een collectief verwarmingssysteem met centrale stookplaats voor alle woningen.

VeNy 05 24
foto’s: Van Eetveldt + Nijhuis FotografieVeNy 05 17VeNy 05 11VeNy 05 03

Bouwprogramma:
- 6 seniorenwoningen (2 slaapkamers) op gelijkvloers met een privé buitenruimte (72 m2 bewoonbare opp.)
- 6 sociale huurwoningen (2 en 3 slaapkamers) op 1ste verdieping met terras
- gemeenschappelijke tuin

Bouwteam:
- OCMW Zemst - bouwheer
- Bouwbedrijf Floré nv, Melsele - aannemer
- Rob Mols Architecten bv bvba, Heverlee – ontwerper
- Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), Betekom - projectcoördinator

Start werken: 5 juli 2017
Einddatum werken: 14 februari 2019

Bouwkost instapklaar gebouw: 3.130.000 euro, dit bedrag is incl. wettelijke prijsherziening, 12% btw en meerwerken (1,5%)

In samenwerking met OCMW Zemst maakte Vlaanderen Bouwt vzw het wedstrijdbestek voor een open offerteaanvraag. Deze overheidsopdracht bestond uit het ontwerpen en bouwen van 6 seniorenwoningen en 6 sociale woningen voor verhuur. Uit de drie inzendingen voor de wedstrijd koos een jury van deskundigen het project van Bouwbedrijf Floré nv uit Melsele en Rob Mols Architecten uit Heverlee.

Stedenbouwkundig en planmatig is dit een boeiend en innovatief woonproject. Twee samenhangende gebouwen op schaal van en in harmonie met de landelijke bebouwing in de omgeving bieden plaats voor 12 gezinnen en dit op een terreinoppervlakte van 2.686m2.
De seniorenwoningen liggen alle 6 op het gelijkvloers en zijn compacte doorzonwoningen met een eigen voordeur en 2 slaapkamers. De leefruimte opent zich over de volle breedte op de zuid georiënteerde patiotuin. Deze privé tuin met achterdeur versterkt het contact met het achterliggende park en maakt dat de achtergevel van het gebouw geen "achterkant" wordt, maar net een heel dynamische parkgevel.
De 6 woningen op de verdieping hebben ook alle een eigen voordeur, bereikbaar via een buitentrap en overdekt via een genereuze luifel. De inkomzones zijn steeds gegroepeerd, wat informele contacten tussen de bewoners bevordert. Het zijn eveneens heldere doorzonwoningen, met aan de zuidzijde een ruim dakterras, met vrij zicht op het buurtpark. De hellende daken zijn aanwezig in de leefruimtes, en geven de compacte woningen een aangename ruimtelijke beleving.
Er is een gedeelde speel-, vertoef- en moestuin. Bewoners worden uitgenodigd deze samen te gebruiken en te onderhouden. Het brugje over de beek in het verlengde van de steeg tussen de 2 bouwdelen versterkt de zachte verbinding tussen de ruimere buurt en het buurtpark. Het landschapsontwerp is van Plant en Houtgoed uit Leuven.
Parking voor auto’s, vuilnisberging en fietsenstallingen zijn doordacht ingebed in het geheel.

Technisch is het een vooruitstrevend project. Er werd resoluut gekozen voor een BEN-gebouw. Deze woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd, verbruiken weinig energie én halen hun energie uit hernieuwbare bronnen. Bijkomend is er een collectief verwarmingssysteem met centrale stookplaats voor alle woningen.

Het realiseren van de woningen werd mede mogelijk gemaakt door Vlabinvest.
Vlabinvest zorgt ervoor dat mensen met een klein tot middelgroot inkomen in hun buurt (de Vlaamse rand rond Brussel) kunnen blijven wonen.

Wij hopen dat de toekomstige bewoners hier een aangename en zorgeloze nieuwe thuis vinden.

Pater Damiaanstraat 5 - 3130 Betekom - tel. +32 16 441940 - info@vlaanderenbouwt.be  - www.vlaanderenbouwt.be-