West-Vlaanderen

Ligging
Staden is een landelijke gemeente in het hart van West-Vlaanderen en bestaat uit de kernen Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke. Staden telt ongeveer 11.056 inwoners waarvan 3.477 personen in Oostnieuwkerke wonen.
De Vlabo projectzone is gelegen tegenover de pastorij en grenst aan het nieuwe dorpsplein rond de kerk. Ten westen van de projectzone ligt een zone voor gemeenschapsvoorziening.

Grondeigenaar
Kerkfabriek OLV Oostnieuwkerke

Aannemer
Mevaco Bouwbedrijf, Aalter

Architect
Atelier4 Architecten, Gent

Voorstelling

De architecten opteerden doorheen het ontwerpproces voor het bouwen van 5 seniorenwoningen, met één grotere woning in de dakverdieping. De toegang tot de woningen verloopt aan de oostzijde van het perceel, via een open trap en een lift, welke niet in het globale gebouw werden geïntegreerd. Op die manier hielden we voldoende breedte over om twee langwerpige woningen naast mekaar te voorzien die oost- west georiënteerd zijn met wisselende belevingswaarde naar plein-, kerk- en groenaanleg toe. De inplanting is vrij gelijklopend met de inplanting van de bestaande, af te breken gebouwen, waardoor we de belevingswaarde van de gebouwen van op het plein en rondom de projectzone bijna niet wijzigen.

Pater Damiaanstraat 5 - 3130 Betekom - tel. +32 16 441940 - info@vlaanderenbouwt.be  - www.vlaanderenbouwt.be-